23 ارديبهشت 1392
پرده اول
علاقهام به تيم فراري (Ferrari) موجب شده تا کم و بیش مسابقات قهرماني اتومبيلراني جهان را دنبال کنم. سیستم امتیاز دهی اش را. نتايجش را. تاريخچه اش را، زندگی قهرمانانش از ميشائيل شوماخر آلماني تا فرناندو آلونسو اسپانيايي را. ویژگی های محل مسابقاتش را. مسابقاتي كه آن را "فرمول يك" می خوانند. طبعا قصدم از نوشتن این سطور پرداختن به مسابقات اتومبيلراني فرمول يك نيست ولی باید توضیحاتی در این زمینه بدهم تا برسم به مطلب اصلی تر.
ترکیب این مسابقات رفته رفته شکل گرفت و مقررات و قوانين کاملا خاص خودش را پیدا کرد. به همين دليل از عنوان "فرمول" برایش استفاده می کنند. یادمان باشد "فرمول" یعنی دستور، اسلوب، قاعده، سرمشق، رمز. زمانی که فرانسویها در سال 1906 اولین گرندپری را برگزار کردند، خوابش را نمیدیدند آن مسابقه ساده روزی به چنین ترکیب غول آسایی بدل شود. اولین مسابقه با 32 اتومبیل در مسافت 104 کیلومتر حوالی لمان طی دو روز برگزار شد. اتومبیل برنده یک رنو با رانندگی فرنس سیز مجاری بود که سرعت متوسطی حدود 100 کیلومتر در ساعت داشت. از دل آن شروع ساده، فرمول یک متولد شد و با گذر زمان در این سالها به یکی از پرطرفدارترین ورزشهای دنیا بدل گشت و میلیونها طرفدار و ده ها اسپانسر بزرگ را جذب کرد. حالا مرکز "فرمول يك" در شهر كنكورد فرانسه است. سال 2012 بيست دور مسابقات "گرند پري" در پيستهاي اتومبيلراني 18 كشور برگزار شدند. در چهار گوشه جهان. در اروپا و آمريكا. در آفريقاي جنوبي و چین. در بحرين، امارات متحده عربي، مالزی، كرهجنوبي و همينطور همسايهمان تركيه.
از هرتيم دو خودرو در مسابقات شركت ميكنند و پس از سپری شدن بیست گرندپري، قهرمان سال با کسب بالاترين امتيازآور معرفی می شود. قهرمانان در دو ليست جداگانه انتخاب و معرفي ميشوند، يك ليست قهرمان رانندگان هستند و ليست دیگر قهرمان سازندگان خودروها يا همان تيمها. مشهورترين تيمهاي شركتكننده عبارتند از مكلارن، فراري، ردبول، بنز و لوتوس. استاندارد ايمني مسابقات بالا است و از سال 1994 به اين طرف شاهد هيچ حادثه دلخراش و كشندهاي نبوده. قويترين و بهترين خودروها در اين مسابقات به میدان رفته و اوج نبوغ و نوآوريهاي فنی این قلمرو به بوته آزمايش و قضاوت گذاشته می شوند. خودروهايي كه سرعت شان به 350 كيلومتر در ساعت هم میرسد. اين مسابقات داراي تأثيرات اقتصادي چشمگيري است و به همين دليل كشمكشهاي اقتصادي و سياسي بر سر آن همواره ديده ميشود. جايگاه و محبوبيت بالاي اين ورزش آن را تبديل به يك محيط آشكار تجاري و تأثيرگذاري كرده است. اين مسابقات يكی از رويدادهای مهم تلويزيوني بشمار می رود كه ميليونها نفر در بيش از دویست كشور مشتاقانه آن را به صورت زنده تماشا ميكنند.
پرده دوم
«... وجود آرامش و ثبات يكي از مهمترين پيششرطهاي توسعه هركشوري به ويژه كشوري با تنوع قوميتي فراوان است ... سال گذشته (2012) بيش از 25 ميليون توريست از سراسر جهان به كشور ما سفر كردهاند. كشور ما براي چندمين سال متوالي به عنوان برترين مقصد گردشگري جهان براي مسلمانان انتخاب شد. يكي از مهمترين دلايل چنين موفقيتهايي در زمينه توريسم وجود آرامش و ثبات در كشور است ... ايجاد زيرساختهاي مناسب (فرودگاه، هتلها، مراكز تفريحي، بزرگراهها، مراكز مدرن تجاري و ... ) به علاوه ايجاد شرايط خوب براي توريستها از جمله موضوعاتي است كه در اولويتهاي ما قرارداشته... از چند سال پيش (1999) توانستيم پاي مسابقات اتومبيلراني "فرمول یک" را به كشورمان باز كنيم ...»
مطالب بالا بخشي از سخنان معمار مالزي مدرن يعني دكتر ماهاتير محمد نخستوزير اسبق آن كشور است كه در مصاحبه با نشريه "تجارت فردا" بيان داشته است.
پرده سوم
مالزي از نظر استقلال کشور جوانی است. خیلی جوان. سال 1963 به استقلال دست یافته، يعني حدود پنجاه سال پيش. زماني كه كشور توسعه نيافته ای محسوب ميشد و میزان باسوادي شهروندانش بيست درصد بود و درآمد سرانه اش کمتر از 500 دلار. حضور سه قوم نامتجانس هندو، چيني و مالايائيها (كه عمدتاً مسلمان هستند) كشور را آبستن حوادث، تنش ها و درگيرهاي پرشماری نشان می داد. ولي آنها با اجراي مديريتي مبتني بر تدبير، نه تنها از درگيري و تنش فاصله گرفتند، بلكه همه قوميتها را با آرامش و صبر كنار هم جای داده و به زندگي مسالمتآميز فراخواندند. اجراي برنامههاي ميانمدت و بلند مدت، شاخصها را به سرعت بالا برد. درصد باسوادي به 90 درصد رسيد. حدود 25 درصد بودجه سالانه كشور صرف امور آموزش خصوصاً تربيت نيروهاي متخصص شد. خصوصيسازي گسترش گرفت و میزان اشتغال به سرعت بالا رفت. چنان که درصد بيكاري امروز مالزی زير 3 درصد است. از 1990 تا 1996 توليد ناخالص كشور هم دو برابر شد. ايجاد زيرساختها و جذب گردشگران پرشمار، درآمد سرشاري عايد كشور کرد و وضعيت زندگي مردم به طور چشمگيري بهبود يافت تا جایی که درآمد سرانه مالزی تدریجا به 8,000 دلار رسيد. مالزي با سرعتي شگفتآور به يك كشور درحال توسعه تبديل شده و براساس يك برنامه مدون سی ساله در حال اجرا، در سال 2020 قاعدتا به جمع كشورهاي توسعه يافته خواهد پیوست. در آن سال سرانه مردم 23,000 دلار خواهد بود. برنامه و درآمدي كه تا به حال بخش عمده آن حاصل شده. شعار کشور مالزی بازتابنده همه اینها است "... نیرومندی در یکپارچگی است".
پرده چهارم
کشورها با ايجاد بسترمناسب از هر راه و منفذی دنبال جذب توريست هستند تا درآمدی نصيب خود كنند. يكي از اين راهها ميزباني مسابقات ورزشي مهم جهان نظير تنيس، اتومبيلراني و فوتبال است. كشورها براي كسب ميزباني اينچنين مسابقاتي سرودست ميشكنند و گاهي ریخت و پاش کرده و به رو کردن پولهاي ناسالم هم دست می زنند. آفريقايجنوبي با ميزباني جامجهاني فوتبال توانست كشور خود را به دنيا بشناساند. بشناساند و گردشگران پرشماري را جذب کند. علاوه بر درآمد 7، 8 ميليارد دلاري، ورزشگاهها و استاديومهايي كه در شهرهاي مختلف آفريقايجنوبي پس از مسابقات سرمايه ارزشمندی محسوب شدند. اکنون قطر كوچك با صرف هزينه های هنگفت و باورنکردنی توانسته ميزباني جام جهانی 2022 را بدست آورد. می توان تصور کرد برگزاری جام جهانی در شناسايي و معروفيت اين كشور كوچك چه تاثیری خواهد گذاشت و چه درآمدهايي نصیب قطری ها خواهد کرد. كشورها با ميزباني و برگزاري مسابقات المپيك، ضمن كسب درآمد وضعيت بيكاري و اشتغال را در كشورشان سروسامان ميدهند كه نمونه اخيرش المپيك لندن بود. در چنین قابی و بر اساس گفته دكتر ماهاتير محمـد، مالزي نيز براي جهش در مسير رشد و توسعه، سرانجام موفق شد سال 1999 ميزباني فرمول يك را بدست آورد.
پرده پنجم
بی ترديد گوشه گوشه ايران ما، با جاذبههاي گوناگون گردشگري اش، ظرفيت جذب گردشگران پرشمار را دارد. جایی که می توان ميلياردها دلار به خزانه کشور افزود. بی تعارف و گزافه گویی هر گوشه از كشورمان ميتواند بودجه سالانه كشور را تأمين كند و ما را بی نیاز به صادرات نفت. ولی طبعا براي رسيدن به چنین قلمروی بايد اقداماتي انجام دهد. اقداماتي كه ميتوان آن را در قالب "فرمول" زير بيان كرد:
رشد و توسعه
=
فراهم ساختن زیر ساختها
(هتل،فرودگاه و راه و ..)
+
تعامل با کشورهای مختلف جهان
+
حمایت راستین از بخش خصوصی و تولیدات داخلی
+
ثبات و آرامش در داخل کشور
(از جمله در تصمیم گیریها و برنامه های اقتصادی)
بهره گیری از تجارب كشورهايي همچون مالزي، امارات متحدهعربي و تركيه كه اين مسير (رشد و توسعه) را با موفقيت سپري كردهاند راه گشا است و می توان آنها را حداقل توشه راه قرار داد.
پرده ششم
دكتر ماهاتير محمد جایی دیگر گفته بود " به اعتقاد من كشورهاي اسلامي چندان به بهبود زندگي مردم و توسعه كشور خود توجه ندارند و در اين ميان وجود دريافتهاي متفاوت از اسلام تأثير زيادي داشته است. در برههاي از تاريخ، علماي اسلامي تنها بر مطالعات مذهبي تأكيد كرده و از مطالعه هرچيز به جز مذهب امتناع ميكردند و از مردم نيز چنين ميخواستند. به همين رو پيشرفت در ديگر علوم تقريباً متوقف شد و اين امر به تضعيف كشورهاي مسلمان دامن زد و اگرچه اكنون چنين نيست اما تأثيرات آن برجاي مانده ... بنابراين، اين كه كشورهاي مسلمان نتوانستند پيشرفت زيادي داشته باشند به اين دليل است كه تمركز آنها بر توسعه كشورهاي شان نيست. وجود آموزشهاي لازم و مناسب براي مردم در كشورهاي اسلامي براي پيشرفت اين كشور بسيار مهم است. آموزش علوم، سكولار و يا ضد دين نيست و با يادگيري علوم ما ميتوانيم از منافع و اعتقادات خود دفاع كنيم. به اعتقاد من بايد در كشورهاي مسلمان آموزش بهتري براي مردم وجود داشته باشد و در اين ميان وجود دولتهاي خوب كه به فكر مردم هستند از اهميت بسيار زيادي برخوردار است".
|