جهنم پول های کثیف یا پایان رویای اروپایی؟
در بحبوحه تعطیلات و هیاهوی جشن های نوروزی ایران، اروپا با چالش بزرگی روبرو شد. با بحران عجیب بانکی قبرس. جایی که بانک های قبرس با چنان سرعتی سقوط کردند که نه تنها کشور را تا آستانه ورشکستگی کامل سوق داد، بلکه اتحادیه اروپا را به واکنش سریعی وادار کرد. واکنشی بسیار نامتعارف.
قبرس کنار مالت و لوکزامبورگ یکی از سه کشور کوچک اتحادیه اروپا است. مساحتش نصف مساحت استان اردبیل است و بیست برابر کمتر از اندازه استان کرمان. مساحت هشتصد هزار نفری قبرس اندازه جمعیت استان چهار محال و بختیاری است. با این وصف قبرس به دو بخش ترک نشین و یونانی تبارها تقسیم می شود. بخش یونانی نشین یکی از اعضای اتحادیه اروپا محسوب می شود که طی سال های اخیررشد اقتصادی قابل توجهی کرده است. گردشگران پرشماری راهی سواحل این بخش می شوند و سرمایه گزاران پرشماری راهی آن شده اند. 5/17 میلیارد یورو درآمد ناخالص ملی برای این کشور کوچک پیروزی اقتصادی بشمار می رفت. بانک های قبرس به ویژه بانک های بزرگ در این گذرگاه با تکیه به مالیات های بسیار ناچیز موفق به جذب سپرده های بی شماری از شهروندان خارجی خصوصا سرمایه گذاران روسی شدند. وقتی دارایی بانک های قبرس به 8 برابر تولید ناخالص کشور رسید رکورد نامتعارفی در نظام بانکداری قبرس رقم خورده بود. به نظر می رسید عصر طلایی در قبرس کوچک آغاز شده. ولی آن رقم آغازگر طوفانی بزرگ بود. خیلی بزرگ... اقتصاد قبرس طی کمتر از یک ماه روز به روز سقوط کرد و بانک های کشور خود را در باتلاق عمیقی یافتند. خیلی عمیق...اما چرا و به چه دلیل؟
وقایع نگاری سقوط بانکی
نکته اول: در اروپا افتتاح حساب و جابجایی پول شهروندان خارجی بسیار سخت و همین طور تحت کنترل بسیار شدیدی انجام می پذیرد. ارائه منشاء پول انتقالی باید کاملا روشن باشد و عاری از هرگونه پولشویی. با این وصف بانک های قبرس بدون هیچگونه سخت گیری و براحتی سپرده های شهروندان خارجی را می پذیرفتند. بانک های قبرس به ویژه دو بانک بزرگ آن یعنی "قبرس بانک" و "لایکی بانک" فقط از شهروندان روسیه نزدیک 34 میلیارد یورو سپرده جذب کرده بودند.
نکته دوم: چرا روس تبارها بانک های قبرس را برای انتقال و نگهداری پول انتخاب کرده بودند:
الف - فرار از مالیات در روسیه
ب - بی اعتنایی بانک های قبرس به منشاء پول ها شامل پول های کثیف
در حقیقت بانک های قبرس نقش پارکینگ و ترمینال پول های کثیف را برعهده گرفته بودند. پول هایی که پس از توقف کوتاهی در بانک های قبرس روانه بانک های سایر کشورهای اروپایی می شدند. از آن جا که این بار منشاء پول ها بانک های قبرس بودند به نظر می رسید حساسیتی در قبال انتقال شان وجود ندارد. در چنین قابی بانک های بزرگ قبرس با چنین سپرده هایی شروع به فعالیت های اقتصادی کردند که شامل خرید اوراق قرضه دولت یونان هم بود. نخستین نشانه های سقوط با با بحرانی شدن اقتصاد یونان در چند ماه پیش عیان شد. روند سقوط طی دو هفته اخیر به نقطه جوش رسید و صاحبان حساب ها به بانک های قبرس هجوم آوردند و تقاضای انتقال همه وجوه شان را کردند. دامنه تشنج با طفره رفتن دو بانک بزرگ از انتقال ارقام درشت بیشتر شد و گسترده تر. سخنگوی دولت فرانسه عملا به نظام بانکی قبرس حمله کرد و آن را "اقتصاد کازینویی" خواند که الگویی منحط و ویرانگرانه را دنبال کرده.